19 Ocak 2012 Perşembe

BEYNİMİZİN KÜRELERİNDE KADIN ve ERKEK (YAZAN: ŞULE AKDAĞ)


Beynimiz; bedenimizin en yetkili organıdır. Tüm fiziksel hareketlerimiz, duygularımız, düşüncelerimiz ve davranışlarımız onun kontrolünde aktive olur.
            Bu Ana organın çalışması, beynimizin iki yarım küresiyle gerçekleşmektedir. Biri sol yarım küre, diğeri ise sağ yarım küredir. Bu iki kürenin gelişiminde, öğrendiklerimiz ve yaşam deneyimlerimiz önemli bir rol oynar. Beynimizin hangi tarafının daha çok geliştiğinin analizini ve yorumunu yapabilmek için yarım kürelerin temel özelliklerini bilmemiz gerekir.

 Sol Beyin

*Mantık Yürütür.
*Lineer Düşünür.
*Sınıflandırır, İsimlendirir,
*Dizer, Listeler Yapar
*Analiz Eder.
*Yapı İnceler.
*Matematiksel İşlemler Yapar.
*Bilinçli Hareket Eder.
*Dili Doğru Kullanır.
*Detayları Görür.
*İnceler Ve Odaklanır.
*Bütünü Değil Parçayı Görür.
*Sistemli Ve Disiplinli Çalışır.
*Objektif Davranır..
Sağ Beyin  
*Hayal Eder...
*Duyduklarını Unutmaz.
*Hisseder.
*Koku Almak, Tat Almak   onun için önemlidir                              
*Sezgilerini Kullanır.
*İçgüdüleri Kuvvetlidir.
*Yaratıcıdır.
*Sübjektiftir.
*Boyutları İyi Algılar.
*Ritim Duygusu Gelişmiştir
*Bir Bütün Olarak Görür.
*Duygularıyla Hareket Eder
           Yukarıda özelliklerini saydığım bu kürelerin gelişimi ve kullanımı, kişiden kişiye ve içinde bulunduğumuz duruma göre değişiklik gösterir. Siz de yazımın sonunda yer alan kısa testi kendinize uygulayarak beyninizin hangi yarım küresinin daha çok geliştiğini anlayabilirsiniz.
           Yani ya sağ, ya sol yarım küreniz daha çok gelişmiştir, ya da her iki yarım küre de aynı derecede gelişmiştir. Eğer iki kürenin gelişimi eşitse, şanslı olduğunuzu söylemek mümkün.
           Bu tablonun objektif ve sağlıklı olarak yorumlanabilmesi için hiç kuşkusuz araştırma yapılması gerekir. Elimizde bir araştırma bulunmadığı için deneyimlerden yola çıkarak yorum yapmaya çalışacağım. Görüşlerime Katılıp katılmamayı ise tamamen siz değerli dinleyenlerin düşüncelerine bırakıyorum.
           Lamark’ın; “ Kullanma ve Kullanmama Kuramına Göre”; hangi organımızı daha etkin kullanırsak, o organın diğer organlara göre daha çok geliştiğinden söz edebiliriz. Örneğin, görme engelliler, görme duyularını kullanamadıkları için işitme duyu organını daha çok kullanmaktadırlar. Dolayısıyla kulakları daha duyarlı olmaktadır. Halk arasında da bu durum, görme engellilerin kulaklarının doğuştan daha duyarlı yaratıldığı şeklinde yanlış bir biçimde yorumlanmaktadır.
           Çoğumuzun katıldığı bazı genel inanışlar vardır. Hoşumuza gitsin ya da gitmesin, bu inanışların bazıları ne yazık ki gerçektir. Örneğin, kadınların daha çok duygularıyla hareket ettikleri, erkeklerin de olaylar karşısında daha çok mantık yürütebildikleri gibi.
           Ailelerin çocuk yetiştirme tarzları,  toplumun bakış açısı, deneyimler aracılığıyla öğrendiklerimiz, beynimizin daha çok hangi yarım küresinin gelişmesinde ve kullanılmasında etkili olabiliyor. Mühendislik bölümlerinin çoğunda erkek öğrenciler kız öğrencilere oranla daha fazladır. Çünkü onları yetiştirirken biz yönlendiririz. Kız çocukları duygusal oldukları için her şeye ağlayabilirler. Bunu doğal karşılarız. Erkek çocuğu korktuğu için ağladığında, ayıplama ve şaşkınlık ifadeleriyle “erkek adam korkmaz ve ağlamaz.” Deriz. Erkekler aile kurduklarında eşlerin çoğu, erkeklerin duygularını ifade etmediklerinden yakınırlar. Erkeklere yakınacağımız yerde, çocuk yetiştirme biçimini sorgulayabilsek, haksız yere suçlananlar da rahat edecektir.
           Aynı şekilde görme engelliler de daha çok beyinlerinin sol yarım kürelerini geliştiriyorlar. Çünkü ezberlemeyi, ayrıntıları akılda tutmayı konumları gereği daha çok kullanıyorlar
Öğretilenlerin etkisiyle Kadınların daha çok sağ, erkeklerin ise daha çok sol yarım kürelerinin geliştiği söylenebilir.    Her iki kürenin kullanımı hiç kuşkusuz son derece işlevseldir. Sorun; bir tarafın ısrarla daha çok kullanılmasıdır. Hangi koşulda olursa olsun sürekli aynı tutumu sergilemek, özellikle kişiler arası iletişimde ve kadın-erkek ilişkilerinde işe yaramamaktadır. Erkekler sağ yarım kürelerini, kadınlar da sol yarım kürelerini etkili kullanmayı öğrenerek ilişkilerini ve duruşlarını dengeleyebilirler. Kadın-erkek ilişkilerinde iki kürenin kullanımını daha net açıklamak amacıyla yaşadığım bir deneyimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
           Trafiğin çok yoğun olduğu bir gün bir çiftin bulunduğu bir arabaya binmiştim. Biraz yol aldıktan sonra önümüzdeki taksinin kamyona çarptığını fark ettik. Taksideki çocuk kanlar içindeydi. Aynı arabada olduğum kadın, “tüh çocuk ne kadar acı çekiyordur.” Derken; erkek de, “ambulans gecikecek. Hemen hastaneye yetişmesi lazım.” Diyordu. Bu olayda işlevsel olan erkeğin tepkisiydi. başka bir deyişle sol yarım küre aktive olmuştu.
           Durumun tersi bir örnek. Kadın çok sevdiği bir işte çalışmaktadır. Ancak sürekli eşine iş yerindeki ilişkilerden yakınır. Erkek, “o zaman işini değiştirelim.” Der. Bu öneri hiç işe yaramaz. Çünkü kadın işini değiştirmek istememektedir. Başka bir deyişle aktive olan sol yarım küredir ve bu durumda işlevsel değildir. Kadının işini değiştirmesi, mantık yürütülerek ortaya çıkan bir öneridir. Burada yapılması gereken, kadının sıkıntılarıyla ilgili sözler söylenmesidir.
Kendimizi değiştirmek ve geliştirmek istiyorsak, işe önce bir birey olarak ve sonra da bir kadın-erkek olarak kendimizi tanımakla başlayabiliriz. Daha sonra işe yaramayan yöntemleri kullanmaktan vazgeçmeyi öğrenmemiz gerekir. Ama alışkanlıklardan kurtulmayı öğrenmenin çok zor olduğu da unutulmaması gereken bir gerçektir. Zoru başarmak ise, yaptığımız işin sonunda en çok keyif aldığımız önemli bir kazanım olacaktır. Özellikle kadınlar sol yarım küreyi kullanmayı öğrenirlerse, yaşamları daha az yıpratıcı olacak ve hedeflerine daha kısa bir sürede ulaşacaklardır. Değişimi ve gelişimi önce kendi içimizde başlatmalı ve daha sonra da bu yeniliği ilişki kurduğumuz birey ve gruplara yaymalıyız.

BEYNİNİZİN HANGİ TARAFI DAHA ÇOK GELİŞMİŞ?


1-OKULDAYKEN HANGİ DERSLERİ DAHA ÇOK SEVERDİNİZ?
          A-TÜRKÇE, RESİM, SOSYAL
           B-FENLE İLGİLİ OLANLARI.

2-HANGİ TİP SPORLARI YAPMAKTAN HOŞLANIRSINIZ?
           A-TEK BAŞINA YAPILANSPORLARI.
           B-TAKIM SPORLARINI.

3-GÖRDÜĞÜNÜZ RÜYALARI NE SIKLIKLA HATIRLARSINIZ?
           A-SIK SIK.
            B-ENDER OLARAK YA DA HİÇ.

4-ELLERİNİZİ VE MİMİKLERİNİZİ, KONUŞURKEN NE KADAR KULLANIRSINIZ?
             A-ÇOK KULLANIRIM.
             B-ÇOK AZ KULLANIRIM.

5-İKİ ELİNİZİN PARMAKLARINI BİRBİRİNE GEÇİREREK KAPATIN. HANGİ ELİNİZİM BAŞPARMAĞI ÜSTTE KALIYOR?
            A-SAĞ
             B-SOL.

6-ŞU AN SAATİN KAÇ OLDUĞUNU TAHMİN EDİN. ŞİMDİ SAATE BAKIN, YANILMA PAYINIZ NE KADAR?
            A-ON DAKİKADAN FAZLA
            B-ON DAKİKADAN AZ.

7-AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİNİ DAHA KOLAY HATIRLARSINIZ?
            A-İNSANLARIN YÜZLERİNİ.
             B-İNSANLARIN İSİMLERİNİ.

8-İKİ GÖZÜNÜZÜ AÇIK TUTARAK ELİNİZDEKİ KALEMİ, BİR CAM KENARI VEYA KAPI KENARI İLE HİZALAYIN. SONRA SOL GÖZÜNÜZÜ SONRA SAĞ GÖZÜNÜZÜ KAPATIN. HANGİ GÖZÜNÜZÜ KAPATINCA KALEM DAHA AZ OYNUYOR?        
            A-SOL GÖZÜMÜ KAPATINCA
           B-SAĞ GÖZÜMÜ KAPATINCA.

SONUÇ:            
  “A” LARIN SAYISI FAZLA İSE, SAĞ BEYNİNİZ DAHA FAZLA GELİŞMİŞTİR.             
  “B” LER FAZLA İSE. SOL BEYNİNİZİN DAHA FAZLA GELİŞTİĞİNİ GÖSTERİR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz ve eleştirileriniz, bizim için değerlidir. Lütfen siz de yorumlarınızı paylaşarak bize destek olunuz.